Ukoliko želite da znate da li je vaš organizam spreman za jesenja kolebanja temperature, prehlade i navalu virusa, riješite ovaj test. Za svaki pozitivan odgovor zabilježite po jedan poen.

test-imunitet

1. Češće od tri do četiri puta godišnje patite od respiratornih infekcija, ali bolest često prolazi bez temperature.

2. Poslije svake bolesti oporavljate se sporo i teško.
3. Imate problema s težinom (gojazni ste ili mršavi).
4. Patite od alergije.
5. Dobijate herpes ili gljivične infekcije.
6. Imate loše navike: pušite, pijete alkohol svakodnevno.
7. Ne možete nijedan dan da izdržite bez slatkiša, kafe ili gaziranih napitaka.
8. Voće i povrće jedete samo povremeno.
9. Lako vas je izvesti iz takta i treba vam najmanje sat vremena da se smirite.
10. Stalno ste umorni, apatični ili razdražljivi.
11. Ne volite da se bavite sportom.
12. Na poslu sjedite i ne vodite nimalo aktivan način života.
13. Partner ili bližnji vam stalno govore da hrčete.
14. Muči vas nesanica ili ružni snovi.
15. Patite od neke hronične bolesti.

 

RJEŠENJA:

OD 0 DO 1:
S vašim imunitetom je sve u redu! Vodite računa o sebi, brinete o svom zdravlju i pravilno se hranite. Samo tako nastavite. Ali ne smete da se opustite, već morate stalno da održavate svoj imunitet, naročito u prelaznim vremenskim periodima.

OD 2 DO 5:

Iako možda trenutno ne osjećate da vam je imunitet oslabio, na putu ste da postanete toga svjesni. Pokušajte da promijenite životne navike i način ishrane jer je bolest lakše spriječiti nego liječiti.

VIŠE OD 5:
Morate ozbiljno da se pozabavite jačanjem svog imuniteta. Odmah promijenite način ishrane, preduzmite sve kako biste vodili zdrav način života i konsultujte se s ljekarom jer ćete vjerovatno zapasti u jesenju depresiju, a cijelu zimu će vas mučiti kijavica i respiratorne tegobe.

980810_1587668258219651_2003604331261869203_o

Yasenka Imuno BC plus – Vaš najbolji prijatelj za jačanje imuniteta!

Šta sadrži?

yasenka_imuno_bc_plus_feature

Kapsule osim 266,7 mg visokopročišćenog beta-(1-3/1,6)-D-glukana (>75 %) izoliranog iz ćelije kvasca Saccharomyces cerevisiae i vitamina C (90 mg) sadrže i cink (7,5 mg), koenzim Q10 (10 mg) i ekstrakt korijena ginsenga. Vitamin C i cink doprinose normalnoj funkciji imunog sistema. Vitamin C ima ulogu u smanjenju umora i iscrpljenosti. Cink doprinosi održavanju normalnih kostiju, kose, noktiju, kože i vida.
imuno BC plus kapsule uzimaju se kao pomoć funkciji imunog sistema u dozi od 1 do 2 kapsule na dan. Preporučuje se uzimati u trajanju od 2 do 3 mjeseca.

 

Beta-glukan

U prirodi beta-glukane nalazimo u celulozi kod biljaka, ćelijama kvasca, mekinjama žitarica (ječam, zob, raž i pšenica), u reishi, shitake i maitake gljivama te algama i bakterijama. Beta-glukan prvi je put izoliran 1968. godine. Najlakše dostupan izvor beta-glukana je stanična stijenka pekarskog ili pivskog kvasca Saccharomyces cerevisiae.
Postoje dva oblika glukana, ovisno o izvoru iz kojeg potiču:
– netopljivi oblik –(1,3/1,6-beta-glukan) izoliran iz kvasca (Saccharomyces cerevisiae)
– topljivi oblik –(1,3/1,4-beta-glukan) izoliran iz gljiva i žitarica.

 

Istraživanja su pokazala da netopljivi (1,3/1,6) beta-glukan ima veću biološku aktivnost nego njegov topljivi (1,3/1,4) oblik.
Beta-glukan potiče aktivaciju ciljne ćelije koja se manifestuje nizom različitih procesa poput fagocitoze i proizvodnje citokina (otpuštanje citokina iz stanica neutrofila), a neizravno aktivira i druge stanice imunog sistema. Studije pokazuju da je nakon primjene beta-glukana izmjerena povećana učinkovitost fagocitoze za čak od 20 do 50 puta.

Čemu služi koenzim Q10?

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminu, topljiva u mastima. Nalazimo ga u svim ćelijama živih organizama koje ovise o kisiku. Zbog toga se još zove ubikinon (svuda prisutan kinon). Tako primjerice biljke imaju plastokinon, bakterije menakinon, a životinje i ljudi ubikinon ili koenzim Q10.
Od deset standardnih koenzima, samo se koenzim Q10 nalazi u ljudskom organizmu. Inače najveća koncentracija koenzima Q10 je u srcu, bubrezima, jetrima i gušterači. Premda jetra imaju sposobnost sinteze koenzima Q10, njegova se razina starenjem smanjuje i to već nakon 30. godine života, a nakon 50. godine njegova je sinteza za od 20 do 60 % manja nego kod dvadesetogodišnje osobe, pa je zato nužno,njegovo dodatno uzimanje uz redovnu prehranu. Najveći pad koncentracije koenzima Q10 je u srcu gdje ga na gram tkiva ima najviše. Stoga je primarno njegovo povoljno djelovanje prije svega na srčani mišić.

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.