Zašto vas ni jedan virus ne zaobilazi, dok vaši bliski prijatelji uspijevaju da ostanu zdravi?
Kriv je vaš imuni sistem koji ne uspijeva da se izbori sa napasnicima. Ojačati ga možete kroz četiri jednostavne strategije koje mogu poboljšati vaše ukupno zdravstveno stanje.

1861290513512a166c9ffcd736857582_v4 big

1. Poboljšajte ishranu

Da biste se borili protiv bacila, vašem tijelu potrebni su proteini. Ako odaberete nemasna mesa i ribu, dobićete uz belančevine i gvožđe, cink, B vitamine i omega 3 masne kiseline.
– Dakle, odaberite neki od izvora proteina uz svaki obrok. Recimo, za doručak popijte jogurt, za ručak napravite neki prilog od pasulja, za užinu pojedite šaku orašastih plodova, a za večeru ispecite nemasno pileće meso.
– Dnevni unos voća i povrća morate povećati, budući da te namirnice smanjuju šansu od dobijanja prehlade za čak 25 posto. Uz svaki obrok pojedite povrće u dvije različite boje. Ne bi bilo loše da nekoliko puta nedeljno pojedete i šitaki pečurke koje prirodno povećavaju broj “ubica” mikroorganizama – T ćelija.
– Recite da ribi i odaberite losos ili tunu dva puta sedmično. Ove masnije vrste ribe bogate su omega 3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od respiratornih infekcija.

2. Uzmite suplemente

U većini apoteka možete pronaći suplemente raznih vitamina. Evo koji su najbolji:
– Vitamin D pojačava proizvodnju pomenutih T ćelija, a pošto je teško iz hrane dobiti dovoljno ovog vitamina, uzimajte suplemente.
– Probiotici poboljšavaju varenje i pojačavaju aktivnost belih krvnih zrnaca.

3. Posjetite teretanu

teretana

Jedna velika studija sprovedena 2010. pokazala je da osobe koje su aktivne pet dana u sedmici, u pola kraće boluju od prehlada.
Drugo istraživanje pokazalo je da imaju dvostruko jači imunitet. Zašto? Izgleda da vježba podstiče trenutni rast ćelija imuniteta.
Tokom pet dana u nedelji trebalo bi da vježbate barem po pola sata. Nemojte preterivati, zato što vježba visokog intenziteta tokom 90 minuta dovodi vaše tijelo u stanje stresa i tako obara imunitet.

4. Smanjite stres

Emocionalni stres tjera vaše tijelo da otpušta kortizol i adrenalin koji smanjuju broj T ćelija. Stres možete odagnati na nekoliko načina:
– Smijte se. Istraživanje na Loma Linda univerzitetu pokazalo je da smijeh podstiče prirodne ćelije borce protiv virusa i kancera.
– Molite se. ako ste religiozni, šanse su u pola manje da imate visok nivo proteina u krvi koji podstiče zapaljenja. Ukoliko niste vijernik, meditirajte nekoliko minuta svakodnevno.
– Plešite. To će vas sigurno opustiti, jer je dokazano da ljudi koji plešu 50 minuta uz živu muziku imaju niži nivo kortizola i više antitijela.