Imuni sistem štiti organizam od nastanka raznih bolesti i omogućava izgradnju prirodne odbrane od izazivača bolesti. Smanjenje stresa i redovna fizička aktivnost pomažu u jačanju imunog sistema, a najveći efekat ispoljava se unošenjem hrane koja može da zaštiti organizam od bolesti. Raznovrsna ishrana, koja uključuje obilje voća i povrća (vitamina i antioksidanasa), u najvećoj mjeri će doprinijeti efikasnosti imunog sistema.

imunitet

Najveći neprijatelj imunog sistema u organizmu su slobodni radikali. Slobodni radikali oštećuju zdrave ćelije i dovode do mutacija, što za posljedicu može imati ozbiljne bolesti kao što je kancer. Ipak, zaštitne materije iz hrane koje se nazivaju antioksidansi, mogu da zaustave slobodne radikale.

Imunitet u najranijoj dobi

Igra prije svega pozitivno utiče na tjelesni i psihološki razvoj djece te na usvajanje motoričkih sposobnosti. Upravo zbog toga djeca nemaju vremena biti bolesna.

IMG_3633

Vrtić: Prva „prijetnja“ imunitetu

Većina djece ima normalan, no nedovoljno „iskusan” imunitet. Polazak u dječji kolektiv povezan je s povećanom učestalosti infektivnih bolesti. Najveća je učestalost akutnih respiratornih infekcija (virusnih i bakterijskih), a u pojedinim sredinama i u određenim razdobljima poteškoće stvaraju i crijevne infektivne bolesti, kožne infekcije te intestinalne parazitarne bolesti. Rani polazak u jaslice povezan je sa znatno češćim obolijevanjem djece, što u prosjeku iznosi od dva do tri puta na mjesec. Tek nakon treće godine boravka u kolektivu učestalost obolijevanja pada na razinu obolijevanja djece koja ne idu u vrtić.

imuno-bc-promo-tuzla

Imuno BC sadrži:

Beta-1,3/1,6–D-glukan je biološki aktivna prirodna tvar izolirana iz ćelijskog zida kvasca Saccharomyces cerevisiae. Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema i smanjenju umora i iscrpljenosti.
Imuno BC tekući dodatak prehrani uzima se kao pomoć funkciji imunološkog sistema u dozi od 1 ml/5 kg tjelesne težine jednom na dan, od 2 do 4 sedmice. Kod povećanih potreba preporučuje se prva tri dana uzeti dvostruku dozu. Imuno BC uvijek se uzima ujutro natašte ili naveče prije spavanja. Izvrsnog je ukusa banane.
 
Imuno BC sirupe možete kupiti na područiju Tuzlanskog kantona, u svim Ibn Sina apotekama.