Dječja koža iznimno je osjetljiva, pa je na vrijeme zaštitite od iritacija, crvenila i osipa.

DjecjaMast-min

Česte promjene na dječijoj koži

Kako prepoznati pelenski osip?

DjecjaMastBackground-min1

Pelenski osip (Dermatitis perianalis) pojavljuje se u oko 7 % novorođenčadi koja su na prsima, odnosno u većem postotku u djece na umjetnoj prehrani. Očituje se kao jako crvenilo perianalne regije, najčešće u prvoj sedmici života. Pelenska regija vrlo je osjetljivo područje koje je izloženo djelovanju različitih nepovoljnih čimbenika (toplini, vlazi, nedostatku zraka u nepropusnim pelenama, neprestanom trljanju, djelovanju mokraće i stolice, neodgovarajućim deterdžentima, omekšivačima, sapunima i drugim sredstvima za pranje i njegu) koji onda negativno djeluju na kožu djeteta. Svaka promjena na koži uzrokovana djelovanjem jednog ili više nepovoljnih čimbenika manifestovati će se crvenilom, svijetlotačkastim osipom na guzi, spolovilu, donjem dijelu trbuha ili zadebljalom kožom pokrivenom gnojnim prištićima.
Osip se može pojaviti bilo kada i bez ikakva posebnog razloga jer neka mu djeca zbog prirodno osjetljive kože mogu biti sklonija.
Najčešće ga uzrokuju kontaktna iritacija ili kožna lokalna infekcija zbog razmnožavanja bakterija i gljivica, to se događa zbog neredovnog mijenjanja pelena, neodgovarajućeg čišćenja kože od stolice ili mokraće, kod proljeva, uzimanja antibiotika, zbog upotrebe nekih deterdženata, omekšivača ili jednokratnih pelena.

yasenka_djecja_mast_feature2

0+ Dječja mast

NAČIN PRIMJENE

SASTOJCI

Petrolatum, Aqua, Lanolin

Čuvati na temperaturi do 25 °C.

 

SADRŽAJ

Dječja mast izrađena je prema apotekarskoj recepturi (sastojci: Petrolatum, Aqua, Lanolin). Koristi se za svakodnevnu njegu i zaštitu nježne dječje kože u području pelena. Štiti kožu novorođenčadi i male djece od nastajanja crvenila, iritacija i osipa.

Za šta se koristi?

Za razliku od kože odraslih, koža malog djeteta je osjetljivija jer nije do kraja anatomski i funkcionalno razvijena, nježnija je, ima tanje potkožno tkivo te manji sadržaj lipida i vode. Zbog tih razloga podložnija je infekcijama, uticajima sunčeva svjetla te promjenama mehanizma termoregulacije. Stoga je vrlo važna pravilna njega kože od samog rođenja kako bi se omogućio njen zdravi razvoj.